Cloppenburg
Németország
Adria
Olaszország
Canakkale
Törökország
Bytom
Lengyelország
Tata
Magyarország

Nemzetközi találkozók

Adria, Olaszország - 2018.

2018. május 13-17 között Olaszországban, Adriában került sor a harmadik „short-term exchange of groups of pupils” találkozóra.

Négy diák és négy kísérőtanár vett részt a találkozón. A diákok, Maros Matild 10.D, Petőcz Rebeka 10.D, Lőrincz Álmos 10.A és Czuppon Benedek 10.A, a találkozóra szánt feladatokat dolgozták ki. Minden diák részt vett a fizikai kísérletek összeállításában, begyakorlásában illetve angol nyelven való előkészítésében, Dr. Szeidemann Ákos tanárúr segítségével.

Két matematika szakos kolléganő, Krisztin Németh Andrea és Tóth Rita Anikó, a tervezett Kahoot program kipróbálására készített elő matematika feladatokat a diákokkal.

Végül volt egy interdiszciplináris feladat is: tervezni kellett egy fa-mólót. Ennek pénzügyi kalkulációját, anyagszükségletét, elkészítését, felhasználását és helyét kellett megtervezni. Ehhez készíteni kellett egy látványtervet és egy tudományos posztert. Versenyt hirdettünk a legjobb terv elkészítésére.

A diákok fogadó családoknál laktak, így a nyelvgyakorlás szinte a nap 24 órájában lehetséges volt. Ezt célozták a fogadó diák program, természettudományos tantárgyakra épülő ismerkedési játékok (minden országnak vinni kellett egy ilyet) illetve az egész napos közös programok.

Az első nap kulturális ismerkedés volt a vidékkel. Kirándulás volt Velencébe és Muránó és Buránó szigetére.

A második napon délelőtt a diákoknak ismertetniük kellett a fa-móló projektet. A készített posztereket egész hétre kiállították az iskolában. Délután a diákoknak városnézést szerveztek nemzetközi csoportokban a helyi diákok.

A harmadik napon délelőtt a kémiai és fizikai kísérletek bemutatása volt a feladat. Munkacsoportokat szerveztünk: egyszerre két helyszínen két ország diákjai adtak elő, míg a többiek voltak a közönség. Nagyon színvonalas, a szakórákon jól használható, gyakorlatias feladatokat ismerhettünk meg. Délután egy kirándulást tettünk a Pó folyó deltájában hajóval, illetve gyalog egy természetvédelmi területen.

A negyedik napon délelőtt a diákok nemzetközi csoportokban prezentációt készítettek a természetvédelmi terület értékeiről, munkájáról. Saját anyagot és interneten gyűjtött információt használhattak. Ebéd után ezeket a kiselőadásokat prezentálták.

Utolsó napon a diákok a vendéglátóikkal tanórákat néztek meg. Többféle természettudományos óra látogatására volt lehetőség, ahol betekintést nyerhettek a vendéglátó iskola rendszerébe illetve a természettudományok oktatásába is.

Physics experiments to be used in class - Chemistry experiments to be used in class

 

Cloppenburg, Németország - 2018. március

Az Erasmus+ projekt keretében egy újabb találkozóra került sor Németországban, amelyen az együttműködő 5 ország (Olaszország, Lengyelország, Törökország, Németország és Magyarország) diákjai vettek részt. Két társunkkal, Sinka Ágnes és Takács Márton 12.D-s tanuló, lehetőségünk nyílt Cloppenburgba utazni és a szakmai programok mellett megismerkedni a többi tanulóval és az országok kultúrájával. Kísérő tanáraink Karch Ildikó és Nagyné Sóvágó Anna tanárnők voltak. Az ismerkedést az elején szervezett játékok segítették. Szerencsére mindenki nyitott volt a közös játékra, munkára.

Mindenki, így mi is, készített egy prezentációs előadást, amelyet bemutathattunk egymásnak. Mi a tatai forrásokról és a Fényes tanösvényről készültünk. A hét folyamán számos workshopon sajátíthattunk el új készségeket a számítógép-használat és a kalligráfia területén, órákat látogathattunk és kémiai labor-kísérleteket végezhettünk. Ez kapcsolódott a projekt témájához, a természettudományok tanításához.

Több olyan program is volt, amely a város és környékének megismerését segítette. A hét közepén ellátogattunk Papenburgba, ahol egy hajógyárat jártunk körbe, és megnézhettünk egy óceánjárót is élőben. A cloppenburgi skanzenban megtekintettük a vidék régi épületeit, megismerhettük történetét. Brémában is jártunk és a gyönyörű városi séta után az egyetemre látogattunk, ahol a különböző természettudományok gyakorlati vonatkozásait mutatták be érdekesen.

Szabadidőnkben sétáltunk, vásároltunk és sok közös programot szerveztek nekünk a házigazdák. Ezek a programok még jobban összekovácsolták a társaságot. Mindenki nagyon jól érezte magát, ezért nehéz volt a búcsú.

Bodnár Anna 10.A és Bányóczki Virág 10.D osztály, Eötvös

 

Folytatódik a nemzetközi diákprogram az Eötvösben

Tata, Magyarország - 2017. október

Bytom, Lengyelország - 2017. november

Ebben a tanévben is folytatódik az ERASMUS+ diákpályázat az Eötvös József Gimnázium részvételével. Tavaly indult a kétéves program egy olasz, egy német, egy török, egy lengyel és az Eötvös, mint magyar középiskola részvételével.

Idén ősszel két találkozó is volt. Az első októberben az éves program pontosítását célozta. Ennek az egynapos programnak az Eötvös adott helyet. Rengeteg tervvel indultunk neki a tanévnek.

Novemberben két gimnáziumi kolléga, Krisztin Németh Andrea és Major Rochlitz Ágnes képviselte az országot a lengyelországi Bytomban az ötnapos találkozón. Itt a földrajz tantárgy és annak tanítása volt a téma, persze a lengyel iskola megismerése mellett. Lehetőség volt biológia, földrajz, matematika, fizika és dráma órák megtekintésére is. Volt kirándulás Krakkóba, Katowice-ben a Silesian Museum-ba, Sosnowiecben a Silesian University földrajz tanszékén interaktív foglalkozáson vettek részt és a Tarnowskie Góry ezüst bányáját látogatták meg. Tanáraink rengeteg élménnyel és innovatív tapasztalattal tértek haza.

 

Adria, Olaszország - 2017. március 13-17.

Márciusban Erasmus+ program nemzetközi találkozóján vettünk részt lengyel, olasz, német és török partner iskolák diákjaival. A rendezvény otthona Olaszország, Adria volt. A 11.A osztályból Sasfalvi Adél és Verényi Rebeka egy kiselőadással készültek, melyben egy 3 napos osztálykirándulást terveztek Olaszországba. A 11.B osztályból Bittmann Tamás és Zsohár András vett részt, akik Tata és környéke természeti értékéről, a Fényes forrásokról, készítettek prezentációt.

Március 13. (hétfő)

A délelőtti program a diákoknak ismerkedési játékokkal telt, ahol mindannyian igyekeztek minél többet megtudni a másikról. Délután a fiúk már a mélyvízben találták magukat: bemutatták városunk egy természeti értékének pusztulását és rekultivációját, a mieink a tatai forrásokról készültek.

Március 14. (kedd)

Délelőtt az olasz tanárok készültek néhány interaktív fizika és kémia kísérlettel az iskolában. Délután a Velence közeli Padovába látogattunk. Padova egy gyönyörű középkori olasz város.

Március 15. (szerda)

Ezen a napon Velencébe kirándultunk. Itt az óvároson kívül a természettudományi múzeumba is ellátogattunk, amely számos európai nagyváros hasonló múzeumával vetekszik látnivalókban.

Március 16. (csütörtök)

Délelőtt ismét az iskolában volt program. Minden ország készült egy prezentációval, osztálykirándulás tervezettel. A mi lányaink Tatáról Olaszországba, Rómába készítették programjukat, plakátot, brossúrát és prezentációt. Ugyanakkor a török diákok Magyarországra, Budapestre és Tatára készítették a terveiket. Érdekes volt látni az Ő szemszögükből.

Délután a két tannyelvűs olasz diákok adriai városnézéssel készültek. Csapatokban nézték meg a látnivalókat és tudtak meg sok mindent erről az ősi városról.

Este volt a búcsú parti. Sok barátság szövődött így a hangulat nagyon jó volt. Itt igazolódik, hogy a diákok részvétele a csereprogramokban nagyon hasznos.

Március 17. (péntek)

Délelőtt Matheatre című előadást tartottak az iskola színjátszósai. Ez évek óta működik az iskolában egy matematika szakos kolléga irányításával. Több neves matematikus életét, munkásságát és főbb tételeit mutatták már be saját közösségük előtt, segítve így a tantárgy megszerettetését. Erre az alkalomra angolul tanulták meg az egyik színdarabjukat.

A délutánt még mindenki a fogadó diákjával-családjával töltötte együtt. Aztán mi este végleg elbúcsúztunk és sok élménnyel gazdagodva jöttünk haza.

 

Erasmus+ találkozó Tatán - 2016. november 20-24.

Galéria

2016. november 20-24-ig tartott a második találkozója az Erasmus+ projektnek. Az első egynapos találkozóra Bytomban, Lengyelországban került sor októberben, ahol az éves programok megbeszélése volt a feladat.

A tatai találkozóra minden partner iskolából érkeztek tanárok, Bytomból Lengyelországból, Adriából Olaszországból, Canakkaleból Törökországból és Cloppenburgból Németországból, összesen 11-en. Mivel az idei program főleg a matematika, kémia és fizika tanítására fókuszál, e tantárgyak szaktanárai képviselték iskolájukat.

Sokoldalú szakmai programmal készültünk vendégeink számára:

Az első napon, vasárnap, Veszprémbe látogattunk, ahol a történelmi városrészt csodálatos időben nézhettük meg és ezt a Pannon Egyetemen tett látogatással egészítettük ki. Az egyetem Műszaki Informatika karának dékánja, Dr. Hartung Ferenc, fogadott bennünket, és az egyetem oktatási programjának bemutatása után örömmel üdvözölte a gimnázium és nemzetközi partnereinek a projektben célul kitűzött törekvését a természettudományok megszerettetésére. A nap végén még a Balaton szépségét is megcsodálhattuk.

Hétfőn iskolánk igazgatója Barsi Éva és Michl József polgármester úr köszöntötte vendégeinket a gimnázium dísztermében. A beszédeket diákjain rövid műsora követte.

A héten iskolánk természettudományi oktatását mutattuk be külföldi kollégáinknak. A projektben résztvevő kollégák (Ádámné Dúcz Vilma, Major-Rochlitz Ágnes, Nagyné Sóvágó Anna, Karch Ildikó, Tóth Rita, Krisztin Németh Andrea, Szeidemann Ákos és Lukácsné Zubor Zsuzsanna) bemutató órákat tartottak, ahol a tanárok szakmai és módszertani tapasztalatcseréje mellet, a diákok is kipróbálhatták és fejleszthették angol nyelvi tudásukat. Mivel ezekben a napokban voltak az általános iskolásoknak tartott nyílt órák, ezek is színesítették a bemutatók sorát. Különleges élményben volt része azoknak a tanulóknak, akik a török kémia tanárnő óráján vehettek részt, ahol a hétköznapokban is használt anyagok kémhatását vizsgálták, a tolmácsolásban a török, angol szakos kolléga segített.

 

Tanáraink, Magyar Csabáné és Szeidemann Ákos, a Science on Stage című nemzetközi módszertani konferencián szereztek elismerést idén októberben. A jógyakorlataik közé tartozó a fizikai és kémiai kísérleteket mutatták be vendégeinknek Frankel Beatrix tanárnő és diákjaink közreműködésével.

A módszertani eszmecserén kívül ebben a tanévben feladatunk lesz az öt iskola kémia, fizika és matematika tanárai által összeállított módszer-tárat kipróbálni. Mindemellett három „mini projektet kell elkészíteni, amely a tanárok koordinálása mellett diákok feladata lesz. Ezekkel a munkákkal utaznak majd 2017. márciusában Adriába, Olaszországba a harmadik nemzetközi találkozóra. Négy tanulónak és két tanárnak lesz lehetősége ezen a találkozón részt venni.

Tovább

Felelős szerkesztő: Barsi Éva igazgató             Szerkesztő: Major-Rochlitz Ágnes