Hírek, események  

Eötvös-diákok bécsi tanulmányúton

A tatai Eötvös József Gimnázium német nemzetiségi kéttannyelvű osztályának a diákja egy fogtechnikusi laborban vendégeskedett és szerzett tapasztalatokat. Hiszen ez is volt a célja annak a tanulmányi kirándulásnak, amely immáron második alkalommal került megrendezésre végzős diákok számára. Az Eötvös József Gimnázium, mint DSD (Deutsches Sprachdiplom)-vizsgaközpont, nagy hangsúlyt fektet a német nyelv népszerűsítésére és diákjai német nyelvi kompetenciájának fejlesztésére. A német munkaközösség éves munkatervében ezért fontos szerep jut az ilyen és hasonló programoknak.

Tovább

Édes anyanyelvünk verseny

2014. október 17-19. között 42. alkalommal adott otthont Sátoraljaújhely az Édes anyanyelvünk verseny országos döntőjének. A rendezvényen 115 magyarországi és határon túli versenyző mérte össze tudását. Komárom-Esztergom megyét Rucska Ferenc, gimnáziumunk 11. E osztályos tanulója képviselte.

Az első napon a verseny írásbeli fordulóján 3 órás, a nyelvészet szinte minden területét érintő komplex feladatlapot oldottak meg a diákok. Délután a Magyar Nyelv Múzeumát tekintették meg. Este a résztvevők a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnázium és Szakközépiskola tanulóinak igényes díszünnepségén köszöntötték a magyar nyelvet. Ünnepi beszédet mondott Medveczky Ádám, az MTV vezérigazgatója.

A második napon Kazinczy Ferenc szobrának megkoszorúzásával indult a program. Ezt követően a versenyzőknek három percben kellett elmondaniuk egy beszédművet a bíráló bizottság által kijelölt témák egyikéből. A délután folyamán került sor a verseny szakmai értékelésére, itt a bíráló bizottságok tagjai ismertették tapasztalataikat. A gimnázium I. kategória zsűrijének elnöke, Balázs Géza nyelvész, az ELTE tanára kiemelt néhány beszédet, és felajánlotta, hogy a rádióban, nyelvművelő műsorában felolvassa ezeket a műveket. Iskolánk diákja, Rucska Ferenc is ebben a megtiszteltetésben részesült. Este színházi előadáson vettek részt a tanárok és diákok.

Vasárnap reggel a hagyományokhoz híven Széphalom adott helyt a eredményhirdetésnek. A programban megkoszorúzták Kazinczy Ferenc sírját, majd a mauzóleum előtt kapták meg a legjobbak jutalmukat. A rangos megmérettetésen Rucska Ferenc a legmagasabb elismerésben részesült: Sátoraljaújhely város plakettjét nyerte el és 10 000 Ft pénzjutalmat kapott. Gratulálunk!

2014. november 17. - MEGHÍVÓ

A 250 éves tatai Eötvös József Gimnázium meghívja Önt és kedves barátait a 2014. november 17-én, hétfőn 17 órakoraz iskola dísztermében tartandó rendezvényére, könyvpremierjére.

Villányi László KIMMÉRIA című kötetét, melynek grafikáit Lévai Ádám készítette, bemutatja Jász Attila költő, főszerkesztő és Wehner Tibor író, művészettörténész.

Közreműködnek a gimnázium tanulói. A kötet a helyszínen megvásárolható.

 

2014. november 8. - 35. Öveges József Emlékverseny

„Csak az az ismeret érdemes a tudás névre, aminek alkalmazásához is értünk.” Öveges József

Iskolánk matematika és fizika munkaközössége 35. alkalommal rendezte meg az Öveges József Emlékversenyt, amelyen 9-10. évfolyamos diákok mérték össze tudásukat. Idén 26 iskola 104 tanulója vett részt az országos döntőn.

A versenyzés mellett a diákok Öveges kísérleteket végeztek és meghallgathatták Nagyné Csóti Beáta „Gördülékeny matematika” című előadást. A megemlékezést, a tavalyi győztes zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium diákjai tartották.

Az első helyen a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium csapata végzett. Iskolánk diákjai is nagyon jól szerepeltek, Jakabovics Luca 10. D osztályos tanuló matematikából 2. helyezést ért el, Krisztik Bálint 9. D osztályos tanuló pedig fizikából 11. lett.

Galéria

2014. november 5. - Salátabár

Hagyományainkhoz híven idén is megrendeztük a diákok és tanárok körében is egyaránt népszerű salátabárt, amelyre 13 osztály nevezett.

Az első szünetekben a csapatok előkészítették „saláta-bemutatóikat” és várták a kóstolókat.

A zsűri értékelte az elkészített ételeket, a tálalást, az ételek kínálásának módját és a figyelemfelhívó rajzokat, illetve a recept leírásokat. 1. helyezett 11. E 2. helyezett 10. D 3. helyezett 12. F különdíjas 11. D.

 

250 éves évforduló - november - matematika és fizika munkaközösség

Iskolánk 250 éves évfordulója alkalmából novemberben a matematika és fizika munkaközösség szervez szakmai programokat.

NOVEMBER 4. Az Öveges levelezős verseny eredményhirdetését tartjuk 14 órakor.

NOVEMBER 8. Munkaközösségeink immáron 35. alkalommal szervezik meg az Öveges József Emlékversenyt, ahová 20 vendégiskola 22 csapatát várjuk.

NOVEMBER 13. A Konkoly-Thege Matematikaversenyre Ógyallára kaptunk idén is meghívást, hat tanuló képviseli iskolánkat.

A következő négy napon mindkét 20 perces szünetben játékokkal, rejtvényekkel és ajándékokkal várjuk iskolánk tanulóit:

NOVEMBER 17. Számkeresztrejtvények, sudokuk, bűvös négyzetek

NOVEMBER 18. Rubik-játékok

NOVEMBER 19. Logikai játékok

NOVEMBER 20. Fizikai kísérletek

NOVEMBER 21. Matematika háziversenyt tartunk minden évfolyamon.

NOVEMBER 24-25. Nyílt órákat tartunk az általános iskolásoknak .

„Akkreditált Kiváló Tehetségpont” 

A tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium kiérdemelte az „Akkreditált Kiváló Tehetségpont” védjegyet.

A tehetséggondozást támogató pályázatokat is megvalósító intézmények munkájának magas szakmai színvonalát hivatott garantálni a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács által kiadott „Akkreditált Kiváló Tehetségpont” védjegy. A tehetséghálózat minőségbiztosítása új fejezethez érkezett 2014-ben, ismét vizsgálták intézményünket és elnyertük a kiválósági címet, amely jelzi, hogy a jól működő tehetséggondozó intézmények közé tartozik gimnáziumunk és képesek vagyunk a fenntartható magas színvonalú működésre.

2014. október 23. - Iskolai ünnepély

Diákújság - A suli jegyzője

A suli jegyzője - hagyománytisztelet és modernitás jellemzi az iskola új, diákok szerkesztette lapját. A lap nem titkolt célja, hogy plattformként szolgáljon az iskola közösségének. A cikkek szerzői elsősorban diákok, akik a saját szemszögükből próbálják bemutatni iskolánk életét, a közösség élményeit és eredményeit. A suli jegyzőjét egy szellemi műhelynek képzeljük el, amelyhez bárki csatlakozhat. Tekintsenek / tekintsetek meg egy kis ízelítőt a Kreatív workshop jóvoltából, amely a jövőben maga is aktívan támogatni fogja az iskolaújság munkáját.

2014. október 16., csütörtök - Eötvös-szivárvány

A II. Ifjúsági Olimpiai Játékok megyei hősei

Az idei első Eötvös-szivárvány vendégei a II. Ifjúsági Olimpiai Játékokon, Nanjingban szenzációsan szereplő megyei sportolók és edzőik voltak:

Esztergályos Patrik párbajtőrvívó egyéniben arany, csapatban ezüstérmes , a tatai Református gimnázium tanulója és edzője Partali Csaba;
bronzérmes gerelyhajító Schmölcz Márk Xavér, a tatabányai Kossuth szakközép tanulója és edzője, Schaeffer Tamás; valamint
Luterán Petra magasugró, a tatabányai Árpád gimnázium tanulója: a 4. helyezett és edző-édesapja, Luterán László.

A vendégek meséltek a felkészülés részleteiről, a kvalifikáció nehézségeiről és a kínai helyszín és verseny felejthetetlen élményeiről is beszámoltak. Az edzők nagy jövőt jósolnak a három nagyon szimpatikus tanítványnak és bíznak a sikeres szakmai együttműködésben.

A vendégeket stílszerűen az Eötvös gimnázium legjobb lány magasugrója, Dávid Mercédesz, a legjobb fiú gerelyhajítója, Szabó Gábor, valamint a legjobb párbajtőrvívója, Molnár Petra kérdezte, Kovács András tanár úr segítségével. A beszélgetés során sok képet, videót és egyéb érdekességet mutattak a vendégek, de a fénypont az volt, amikor az ifi olimpiai érmekkel és tulajdonosaikkal közös képet készíthettek a jelenlévők.

Bizonyosan hallani fogunk róluk a jövőben is!

2014. október 10-11. - „Erdők, mezők ehető, iható, gyógyító kincsei” környezetvédelmi verseny

„Erdők, mezők ehető, iható, gyógyító kincsei” környezetvédelmi verseny az Arany János Tehetséggondozó Program diákjai számára

2014. október 10-11-én rendezte meg a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium a szokásos környezetvédelmi versenyét az Arany János Tehetséggondozó Programban tanuló diákoknak. Iskolánk csapata a sikeres prezentáció elkészítése után jutott a döntőbe, ahol a „termelői piacon” egy, az általuk elkészített egészséges terméket kellett bemutatniuk. Tanulóink kecskesajt készítésére vállalkoztak. Október 6-án Hűvös-Récsi Annamária segítségével hozták létre a kakukkfűvel ízesített terméket. A termék logóját Lévai Ádám tanár úr rajzolta meg. A termék elkészítéséről videót is készítettek tanítványaink, ebben Riz Szabolcs 13. F osztályos tanuló volt segítségükre.

A termék logója.

Tervezte Lévai Ádám

A döntő másnapján háromfordulós tesztversenyen mérhették össze tudásukat a program tanulói. Csapatunk a 10 döntőbe jutott csapat közül az előkelő második helyet szerezte meg, mindössze két ponttal lemaradva a nyertes mezőberényi csapat mögött. A csapat tagjai: Mészáros Cintia, Hidasi Gergő, Mészáros Andrea a 12. F osztály tanulói.

 

2014. október 7-8. Diákkirály-választás

Mint minden évben, idén is a kampányhét jelentette a diákok mentsvárát az év eleji hajtás közepette. A változatos programok és a süteménytenger, amivel a végzős osztályok árasztották el az alsóbb éveseket, néhány napra teljesen felvillanyozta az Eötvös légkörét. A szünetekben a diákok a folyosókon gyűltek össze egy kis diszkóra, és az órák is békésebb légkörben zajlottak a feleletmentesítőknek köszönhetően. Természetesen ezeket is a kampányoló osztályok osztogatták.

Majd a hét méltó zárásaként következett a diáknap, melyen újabb műsorözön várta az eötvösösöket. Ezek megszervezéséből azonban már minden osztály kivette a részét. Osztályonként két-két programmal készültek a diákok, így az osztályok egymást szórakoztathatták. A nap kezdetén kihirdették az idei diákkirályt, aki az előző napon leadott szavazatok alapján nyerhette el ezt a rangos címet. A győztes Nagy Márton és a 12. D osztály lett.

Vatai Katalin 12. A

2014. október 16., csütörtök - Eötvös-szivárvány

A II. Ifjúsági Olimpiai Játékok megyei hősei:

Az idei első Eötvös-szivárvány vendégei a II. Ifjúsági Olimpiai Játékokon, Nanjingban szenzációsan szereplő megyei sportolók és edzőik voltak:

az egyéniben arany, csapatban ezüstérmes Esztergályos Patrik párbajtőrvívó, a tatai Református gimnázium tanulója és edzője Partali Csaba;
a bronzérmes gerelyhajító Schmölcz Márk Xavér, a tatabányai Kossuth szakközép tanulója és edzője, Schaeffer Tamás; valamint
a tatabányai Árpád gimnázium tanulója: a 4. helyezett Luterán Petra magasugró és edző-édesapja, Luterán László.

A vendégek meséltek a felkészülés részleteiről, a kvalifikáció nehézségeiről és a kínai helyszín és verseny felejthetetlen élményeiről is beszámoltak. Az edzők nagy jövőt jósolnak a három nagyon szimpatikus tanítványnak és bíznak a sikeres szakmai együttműködésben.

A vendégeket stílszerűen az Eötvös gimnázium legjobb lány magasugrója, Dávid Mercédesz, a legjobb fiú gerelyhajítója, Szabó Gábor, valamint a legjobb párbajtőrvívója, Molnár Petra kérdezte, Kovács András tanár úr segítségével. A beszélgetés során sok képet, videót és egyéb érdekességet mutattak a vendégek, de a fénypont az volt, amikor az ifi olimpiai érmekkel és tulajdonosaikkal közös képet készíthettek a jelenlévők.

Bizonyosan hallani fogunk róluk a jövőben is!

2014. október 10-11. - „Erdők, mezők ehető, iható, gyógyító kincsei” környezetvédelmi verseny

„Erdők, mezők ehető, iható, gyógyító kincsei” környezetvédelmi verseny az Arany János Tehetséggondozó Program diákjai számára

2014. október 10-11-én rendezte meg a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium a szokásos környezetvédelmi versenyét az Arany János Tehetséggondozó Programban tanuló diákoknak. Iskolánk csapata a sikeres prezentáció elkészítése után jutott a döntőbe, ahol a „termelői piacon” egy, az általuk elkészített egészséges terméket kellett bemutatniuk. Tanulóink kecskesajt készítésére vállalkoztak. Október 6-án Hűvös-Récsi Annamária segítségével hozták létre a kakukkfűvel ízesített terméket. A termék logóját Lévai Ádám tanár úr rajzolta meg. A termék elkészítéséről videót is készítettek tanítványaink, ebben Riz Szabolcs 13. F osztályos tanuló volt segítségükre.

A termék logója.

Tervezte Lévai Ádám

A döntő másnapján háromfordulós tesztversenyen mérhették össze tudásukat a program tanulói. Csapatunk a 10 döntőbe jutott csapat közül az előkelő második helyet szerezte meg, mindössze két ponttal lemaradva a nyertes mezőberényi csapat mögött. A csapat tagjai: Mészáros Cintia, Hidasi Gergő, Mészáros Andrea a 12. F osztály tanulói.

 

Eötvösös sikerek az 1. „Tatai Kővadász” versenyen

A verseny célja az önálló kutatás, a megfigyelések dokumentálása a természettudós lét kipróbálása, a tájékozódási képesség és a megfigyelési készség fejlesztése. Jelmondata az „Ismerd meg, szeresd meg, légy büszke rá és védd meg!” volt.

Tanítványaink szeptember 9-én felkészítésen vettek részt a Geológus Kertben, ingyenes szakvezetés keretében ismerkedtek meg a helyi kőzetekkel.

Az adatgyűjtés szeptember 6-28. között zajlott az önálló „terepi” munkával, Tata bejárásával, a kőanyag térképezésével.

Az Arany János Tehetséggondozó Program tanulói jól teljesítettek a versenyen és egy 3 napos mátrai kirándulást nyertek, részt vehetnek az Eötvös Loránd Tudományegyetem környezettanszakos hallgatóinak terepgyakorlatán.

A csapat tagjai Balázs Krisztina, Dánél Bernadett, Stefán Melissza, Végh Barbara, felkészítő tanáruk Barna Katalin volt.

2014. szeptember 20. - MATATATURA - Természettudományok és matematika a természetben

Idén ötödik alkalommal rendeztük meg a Tata-túra „Természettudományok és matematika a természetben” elnevezésű vetélkedőnket. Szerencsére az időjárás is jól alakult, napsütéses szép időben járták végig a csapatok az állomásokat.
38 általános iskolás és 26 gimnazista csapat vett részt a versenyen.

Nagyon szépen szerepelt az összes csapat: a 26-ból 20 csapat mind a 10 főállomásbeli feladatot megoldotta, vagyis beért a célba. A rangsort az időtényező döntötte el: aki hamarabb ért be, az nyerte közülük a versenyt.

A gimnazista csapatok eredménye. Az általános iskolások eredménye a Vaszary János Általános Iskola honlapján tekinthető meg.

Stockholm Junior Water Prize 2014

Idén iskolánk diákjai képviselték Magyarországot a Nemzetközi Ifjúsági Vízdíj döntő versenyén Stockholmban. A csapat tagjai Li Claudia, Mayer Lívia és Sebestyén Nikolett voltak.

A World Water Week keretében (3300 résztvevő, 145 országból) a svéd fővárosban rendezett versenyen 29 ország 61 diákja vett részt.

A tatai csapat "Our water is our future" című munkájának középpontjában az ivóvízfogyasztási szokások álltak, különös tekintettel a csapvíz kontra ásványvíz témájára.

Tovább

Ökumenischer Jugenddienst (ÖJD) építőtábor

Nem ez az első alkalom, hogy eötvösös diákok vesznek részt az Ökumenischer Jugenddienst (ÖJD) építőtáborában: Hagyománnyá kezd válni, hogy diákjaink ilyen módon fejlesztik német (és angol) nyelvtudásukat, erősítik nemzetközi kapcsolataikat. Az ÖJD „ajánlata” vonzó: Két hét fiatalokkal, programok, együttlét és karitatív tevékenység, amely erősíti a diákok felelősségérzetét és szociális érzékenységét. A visszajelzések az elmúlt években rendre pozítivak voltak.

Részletek

2014. június 12-13. - AJTP Művészeti Fesztivál

Pécsett a Leöwey Klára Gimnázium szervezésében zajlott az immár hagyományos AJTP Művészeti Fesztivál, amelynek célja, hogy az Arany János Tehetséggondozó Program előkészítő évfolyamos diákjai lehetőséget kapjanak tehetségük megmutatására.

A Művészeti Fesztiválon ezüst minősítést kapott 9. AJTP osztályunk színjátszás kategóriában.

Gratulálunk!

Kreatív workshop kiállítás

Nincs tanévvége meglepetés nélkül - a Kreatív workshop egy kiállítással szeretne Önöktől, Tőletek elbúcsúzni.

A kiállítás megtekinthető a főépület földszintjén elhelyezett faliújságon.

Ezúton is kívánunk mindenkinek pihentető és élményekben gazdag nyári vakációt!

 

 

 

2014. május 31. - Stockholm Junior Water Prize

Az Eötvös József Gimnázium és Kollégium csapata képviselheti Magyarországot a Stockholm Junior Water Prize nemzetközi döntőjén Svédországban.

A Li Claudia, Mayer Lívia és Sebestyén Nikolett alkotta csapatnak a hazai versenyre egy 20 oldalas pályamunkát kellett benyújtania angol nyelven. Két éves munkájukat Lukácsné Zubor Zsuzsanna és Szeidemann Ákos felkészítő tanárok koordinálták. Kutatásuk témájának középpontjában a fiatalok vízfogyasztási szokásai álltak.

Tovább

 

2014. május 30. - BONIS BONA – a Nemzet Tehetségeiért díj

BONIS BONA – a Nemzet Tehetségeiért díjat kapott iskolánk biológia-kémia szakos tanára: Jankyné Jurecska Mária.

A díjat Dr. Hoffmann Rózsa államtitkár adta át a tanárnőnek kiemelkedő és áldozatos tehetséggondozó munkájáért.

 

 

 

 

2014. május 16. - Német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny döntő

2014. május 16-a Oláh Zoé Anna (Szár) és Priegl Ádám (Csolnok) eötvösös diákok számára idei versmondó-karrierjük méltó befejezését jelentette. Egy igen erős Mundart-mezőnyben állták meg helyüket a német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny budapesti döntőjében, amely idén tizedik alkalommal került megrendezésre a Német Nemzetiségi Gimnáziumban (DNG).

Tovább

A schweinfurti Humboldt-Gymnasium és gimnáziumunk cserediák- programja

Sokat hallani, hogy Európa összeköt bennünket. Ez azonban nemegyszer egy absztrakt fogalom, amelyet tartalommal kell megtölteni ahhoz, hogy a mindennapi emberek, elsősorban a diákok számára is kézzelfogható legyen. Erre vállalkozott a schweinfurti Alexander von Humboldt Gimnázium és a tatai Eötvös József Gimnázium. A partnerkapcsolat alapító atyjai Csábiné Gazdag Elvira tanárnő és a Humboldt Gimnázium igazgatója, Christoph Zänglein. A 2013. júniusi látogatás után most a schweinfurti diákokat és kisérőiket, Gertrud Schüll és Christian Hanel középiskolai tanárokat láthattuk vendégül városunkban és gimnáziumunkban. A sokoldalú programnak köszönhetően, amely a városnéző túrák mellett közös szabadidős és sportrendezvényeket is magában foglalt, a német diákok betekintést nyertek a családok és az ország mindennapjaiba.

Tovább

2014. április 11-13. - XXI. Arany János Irodalmi Verseny

2014. április 11. és 13. között rendeztük meg a 21. Arany János Irodalmi Verseny döntőjét. Nagy segítséget jelentett a verseny megrendezéséhez a Nemzeti Tehetség Program hoz benyújtott pályázatunk, amelynek sikerességéről a döntő előtti héten örömmel értesültünk.

A 9. és 10. évfolyamos irodalomszerető középiskolások az olvasmánylistán szereplő művek ismeretéről, értéséről adtak számot írásban és szóban. Ebben az évben is szerepelt az olvasandók között Arany János-alkotás – ezúttal a Buda halála -, s emellett Csiky Gergely A nagymama, Sütő András Gyermekkorom tükörcserepei, Móra Ferenc Az aranykoporsó, Jack London Martin Eden, Leiner Laura A Szent Johanna gimi - Kezdet és Bereményi Géza Eldorádó című alkotását kellett a diákoknak elolvasniuk. A novemberi írásbeli fordulók legjobbjai, az ország 21 középiskolájából, ötvenegyen vettek részt a döntőben.

A versenyzők és kísérőik tatai városnézésen vettek részt Csábiné Gazdag Elvira tanárnő vezetésével, majd az esti versenymegbeszélésen az ismerkedésen túl a lebonyolítás menetéről tájékoztattuk a vendégeinket.

A szombati megnyitón Barsi Éva igazgatónő köszöntötte a döntősöket. Schnepp János 12. F osztályos tanuló szavalata és Szabó Kira 9. B osztályos tanuló zongorajátéka tette ünnepélyessé a verseny hangulatát. Robozné Schőnfeld Zsuzsanna alpolgármester asszony Tata város vezetése nevében üdvözölte az ország minden részéből érkezett diákokat, tanárokat, és hivatalosan is megnyitotta a döntőt.

Szombat délelőtt a résztvevők összehasonlító fogalmazást írtak az elolvasott művek alapján, majd a háromfordulós szóbelin két-két percben kellett beszélniük a művekhez kapcsolódó kérdésekről.

Sikerült titokban tartanunk a meghívást, így a szombat délután valódi meglepetésvendéggel örvendeztette meg a versenyzőket. Bereményi Géza volt a szóbeli forduló zsűrijének elnöke, aki a pontozás után kitartóan dedikálta a köteteit.

A verseny kísérőprogramja lenyűgözte a résztvevőket. Szvorák Katalin előadóművész és Petrozsényi Eszter színművész Balladás énekek című műsorát óriási figyelem és vastaps kísérte.

Az eredményhirdetésen a legjobbak arany-, ezüst- és bronzdiplomát vehettek át. A sok-sok ajándékkönyv között ott szerepeltek a Tatai Városkapu Zrt. Tatáról szóló kiadványai is, amelyekkel gimnáziumunk fenntartója is támogatta az országos versenyt.

A versenyen résztvevő diákok és kísérőik közös „ajánlólistát” készítettek a kérésünkre a következő, a 22. Arany János Irodalmi Versenyhez.

Bízunk benne, hogy az előző évekhez hasonlóan, a jövő évi döntőben eötvösös versenyzőkért is izgulhatunk.

A magyar és művészetek munkaközösség

2014. április 2., szerda - Európa-nap

2014. április 2.-án harmadízben került megrendezésre gimnáziumunkban az Európa-nap. A diákok kétnyelvű (német-magyar) workshopon vehettek részt, amelynek témája az európai uniós tagság tizedik évfordulója, valamint a 2014-es év jubileumi történelmi eseményei voltak. 11 órától Dr. Sólyom László volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság volt elnöke tartott előadást és beszélgetett a diákokkal az európai értékek és a jogrend kapcsolatáról.

2014. március 28., péntek - Vakablak zenés, irodalmi kávéház

A főpincér mai ajánlata:
1700 Nemes Levente Zen-ész Szeretők lázadása című koncertje
1800 Gaál Dániel (Eötvös-diák) stand up előadása
1830 Kasznár Dávid (Eötvös-diák) Digitális fotó másképp című kiállítása
Megnyitja és az alkotóval beszélget: Lévai Ádám képgrafikus
1845 Jakabovics Luca Jakabovics Jonatán Takács Márton ( jelenlegi és leendő Eötvös-diákok ) gitártriójának koncertje
1930 Schnepp János (Eötvös-diák) szavalata
1935 Juhász Zsuzsanna divattervező iparművész „Szükség van bizonyos szertartásokra is” című előadása
2015 Karsai Katalin Reviczky Balázs duó (volt Eötvös-diák, zongorista) PianoVoice koncertje
2115 A kávéház zárása

2014. március 14., péntek - Iskolai ünnepély

2014. március 1., szombat - Eötvös jótékonysági bál

Eötvös-bál - 2014. március 1.

Tombola főnyeremény:
Családi Krisztina festménye
és
Rákosy Emese Tiffany-lámpája

Támogatóink:

2014. február 26., szerda - Eötvös-szivárvány

Eötvös-szivárvány lesz a tatai Eötvös József Gimnáziumban 2014. február 26-án, szerdán 14.30 órától a kistornában.

Vendégünk Kollinger Szabolcs négyvégtaghiányos fiatalember Életem szavai címmel mesél életéről.

„Sok-sok olyan lelki bántalmat kaptam, melyek máig bennem élnek. De ettől függetlenül Rátok mosolygok, és erőt adunk egymásnak.” Kollinger Szabolcs

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

 

2014. február 14., péntek - Kreatív workshop kiállítás

Az idei Valentin-nap reméljük nem csak szerelmes párok számára marad emlékezetes. A Kreatív workshop újra egy fotókiállítással kedveskedik az iskola közösségének.

A workshop tíz diákja különböző témákban készített vízuális alkotásokat, amelyek február végéig tekinthetők meg a főépület földszintjén.

2014. február 10., hétfő - Eötvös-diákok a tudomány vonzásában

Az Eötvös-diákok a tudomány vonzásában sorozatunk keretében
Dr. Tóth Tamás
obezitológus orvos tart előadást Mit tegyünk, hogy ne hízzunk el? címmel.

Az előadás helye, időpontja: 2014. február 10. (hétfő) 14.30 51-es terem

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

a természettudományos munkaközösségek

2014. január - Német nemzetiségi versmondó- és szavalóverseny

Gimnáziumunk diákjai idén is részt vettek a német nemzetiségi versmondó- és szavalóversenyen, amelynek megyei fordulója január végén Süttőn került megrendezésre. Iskolánkat az "irodalmi német nyelv (Hochdeutsch)" kategóriában Fehér Anita és Balla Diána, a "dialektus (Mundart)" kategóriában Oláh Zoé és Priegl Ádám képviselték, akik mindannyian továbbjutottak a döntőbe. A verseny célja a vers- és prózamondás népszerűsítése mellett a német nyelvi kompetencia, a német nemzetiségű, illetve származású diákok esetében ezen felűl a magyarországi német identitás erősítése. Ez a megmérettetés is rámutatott arra, hogy mennyire fontos a mai világban a két- és többnyelvűség (és nem csak a nemzetiségi származású tanulók esetében), amely viszont biztos alapokon kell, hogy nyugodjon. Gimnáziumunk a kétnyelvű oktatás terén évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik, amely példaként szolgálhat más (alsó- vagy középfokú) oktatási intézmény számára is.

Tovább

2014. január 31., péntek - Eötvös-nap

2014. január 31., péntek - Eötvös-napi „Kvíz a kézben”

Január 31-én hangulatos vetélkedő zajlott a magyar és művészeti munkaközösség szervezésében a díszteremben. Rangos kvízmester állította össze a kérdéseket és vezette a programot: Turczi István József Attila-, a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja-díjjal kitüntetett költő, műfordító, szerkesztő, egykori Eötvös-diák.

A tizenhárom, egyenként öt-öt főből álló csapatnak általános műveltségi kérdésekre kellett válaszolnia a vetélkedő során. A rendezvény külön érdekessége volt , hogy a mezőnyt egy tanárokból álló csapat is színesítette. A vetélkedő során – egyebek között – megtudhattuk, hogyan nevezik a teniszben angolul a rövidített játékot; honnan ered a Kanári szigetek elnevezése; milyen állat a torkos borz; milyen messzire kellett pizzát kivinnie a rekordernek; melyik Wagner-operában szerepel a Nászinduló; ott volt-e Goethe Schiller temetésén; mi a flambírozás; kitől ered a „de hol van a tavalyi hó?” –szállóige; mi volt a sevillai borbély neve vagy éppen hány négyzetméter egy négyszögöl.

Az eredmények összesítése után kiderült, a diákok legjobbja a 11. E osztály 7. számmal szereplő csapata lett, amelynek tagjai: Henzer Viktória, Santavecz Anita, Nagy Dániel, Rucska Ferenc és Zelenák Márk voltak.

A legjobban szereplő négy csapat és a vállalkozó tanári gárda Turczi István ajándékait – egy-egy könyvcsomagot – kapta jutalmul.

A képek a vetélkedő pillanatait örökítették meg.

Magyar és művészeti munkaközösség

2014. január 19., vasárnap - Megelmlékezés a Német Nemzetiségi Múzeumban

Január 19-én a Magyarországról kitelepített németekre emlékeztek a Német Nemzetiségi Múzeumban. Az Eötvös József Gimnázium tanulói dalokkal és felolvasással elevenítették fel a második világháborút követő eseményeket, majd Michl József, Tata Város polgármestere osztotta meg gondolatait a rendezvényen résztvevőkkel.

Tovább

2014. január 24., csütörtök - EÖTVÖS-DIÁKOK A TUDOMÁNY VONZÁSÁBAN

Az EÖTVÖS-DIÁKOK A TUDOMÁNY VONZÁSÁBAN sorozatunk keretében
DR. TÓTH CSABA orvos,
a Szegedi Tudományegyetem Evolúciós orvostudományi munkacsoport tanszéki vezetője tart előadást
A 21. századi orvostudomány - Miért került az elsők közé egy magyar módszer? címmel

Az előadás helye, időpontja: 2014. január 23. (csütörtök) 14.30 51-es terem

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
a természettudományos munkaközösségek

2013. december 18., szerda - Karácsonyi műsor

A tatai Eötvös József Gimnázium tantestülete és diákjai
szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt
2013. december 18-án, szerdán 17.30 órára
az Eötvös József Gimnázium dísztermébe

hagyományos karácsonyi műsorukra.

 

2013. december 14., szombat - Szalagavató - Galéria

A képeket Guth Richard (Kreatív workshop) készítette.

88 darab szeretettel készített cipősdoboz

Az Eötvös József Gimnázium lelkes diákjai idén is örömmel csatlakoztak a Magyar Református Szeretetszolgálat által meghirdetett „Nyilas Misi Karácsonya” cipősdoboz akcióhoz. A 12. D osztály tanulói plakátokkal hívták fel diáktársaik figyelmét az akcióra. A diákok órák után csapatmunkában, összedolgozva töltötték meg a cipősdobozokat szeretettel és ajándékokkal. Néhányan személyre szóló levelet és levelezési címet is mellékeltek a csomagokba. Gimnáziumunk diákjainak 2013-ban 88 hátrányos helyzetű gyermek karácsonyát sikerül boldogabbá tenni.

Hegyesi Gréta 12. D osztályos tanuló

 

40 Jahre DSD – 40 éves a Sprachdiplom

A DSD-sikereiben az Eötvös József Gimnázium is osztozik

A Deutsches Sprachdiplom (DSD) a Deutsche Kultusministerkonferenz (Német Kultuszminiszterek Tanácsának) nemzetközileg elismert nyelvvizsgája, amelyet a Zentralstelle für das Auslandsschulwesen (ZfA, Külföldi Német Iskolák Főigazgatósága) bonyolít le minden évben, hazai középiskolai nyelvtanárok és német vendégtanárok segítségével.

A DSD a magas szintű és piacképes nyelvtudás védjegye és egyben nyitja is a németországi egyetemekre, főiskolákra való bejutásnak, amely napjaink globalizált világában hatalmas jelentőséggel bír. Iskolánk évek óta DSD-vizsgaközpontként működik. Az elmúlt években rengeteg eötvösös diák szerezte meg a B2/C1 komplex ingyenes nyelvvizsgát intézményünkben – mint Greber Antonette, aki egyike volt annak a negyven egykori vizsgázónak a világ minden tájáról, aki egy jubileumi kiadásban számolhatott be DSD-s tapasztalatairól. Ez nem csak számára volt elismerő, hanem az Eötvös József Gimnázium számára is, ahol évek óta magas szinten folyik a német világnyelv oktatása. Hiszen tudjuk: „Englisch ist ein Muss, Deutsch ein Plus.” (Az angollal elindulsz, a némettel messze jutsz.)

2013. november 21., csütörtök - Eötvös-szivárvány

Petrozsényi Eszter Radnóti-díjas színművész és
Szvorák Katalin
Kossuth- és Liszt Ferenc - díjas népdalénekes
Balladás énekek című műsora
2013. november 21-én, 14.30 órai kezdettel lesz a tatai Eötvös József Gimnázium dísztermében.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket.

„Szerelmes földrajz” - ajánló

Császár Angela Jászai Mari-díjas színművész „szerelmes földrajzának” legkedvesebb helyszínei között szerepelt gimnáziununk is.

Köszöntéséről, a forgatásról és a műsorról részletek.

 

2013. november 13-15. - Elektronikai hulladék gyűjtése

2013. november 13-14-15-én elektronikai hulladékgyűjtő versenyt szervezünk az iskolában.

Helye: Eötvös József Gimnázium, a lerakás helye a tornacsarnok melletti kis épület garázsbejárójánál.

Ideje: 13-án 7.00-8.00 és 16.00-18.00 (fogadóóra ideje alatt is!)
          14-én 7.00-8.00
          15-én 7.00-8.00

Milyen típusú hulladékokat jelent ez?

a) háztartási nagygépek: hűtőgép, mosógép, sütő, mosogatógép stb.
b) háztartási kisgépek: mikrohullámú sütő, hajszárító, vasaló, háztartási robotgép stb.
c) Információs és távközlési berendezések (IT): mobiltelefon, vezetékes telefon, számítógép, monitor stb.
d) szórakoztató elektronikai cikkek: televízió, rádió stb.
e) Barkácsgépek: fúrógépek, csiszológépek, hegesztőtrafó stb.

Köszönjük, ha idejéhez és lehetőségéhez képest támogatja a programot a környezettudatos nevelés jegyében.

2013. november 11. - Német nyelvi verseny 8. osztályosok részére - Eredmények

2013. november 9., szombat - Öveges verseny - Beszámoló

2013. november 7., csütörtök - Kiállítás megnyitó

Szeretettel meghívjuk Juhász Attila fotóművész Műtermem: az Operaház című kiállításának megnyitójára
2013. november 7-én 10.00 órára a tatai Eötvös József Gimnázium Dísztermébe.

Megnyitja: Pitti Katalin Liszt-díjas, Érdemes-művész

2013. november 6., szerda Salátabár

Hagyományainkhoz híven idén is lesz salátabár.

Várunk szeretettel, bögrével és kiskanállal.

Részletek - Galéria

 

2013.november 5. - Látogatás a Semmelweis Egyetemenen

2013. október 25., péntek - Halloween-nap az Eötvösben

Halloween-totót - rémtörténetíró verseny - tökfaragó verseny

Várunk benneteket, játsszunk együtt Halloweent!

Részletek

 

2013. október 22., kedd - Iskolai ünnepély

Gimnáziumunkban a 11. E osztály műsorával tisztelegtünk
az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke előtt.

 

 

2013. október 21., hétfő - Bécsi látogatás

Nemzetiségi tagozatos eötvösös diákok látogatása a WU Wien, a Technische Universität és az Uni Wien egyetemekre.

Részletek

 

2013. október 19. - Gomba túra

2013. október 17., csütörtök - EÖTVÖS-DIÁKOK A TUDOMÁNY VONZÁSÁBAN

Az Eötvös-diákok a tudomány vonzásában sorozatunk keretében DR. MOSONYINÉ KŐSZEGI ANDREA a Központi Donorkivizsgáló Laboratórium részlegvezetője tart előadást: A donorlabor titka címmel.
Az előadás helye, időpontja: 2013. október 17. (csütörtök) 10.00 51-es terem.

2013. október 7-11. - Gólyaavatás

2013. október 7-11. - Diákkirály kampány és diáknap

2013. október 4., péntek - Szentessy László grafikusművész jubileumi kiállítása

A tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium közössége szeretettel meghívja Önt és barátait
Szentessy László grafikusművész Genius Loci című jubileumi kiállítására
2013. október 4-én, pénteken 17 órára a gimnázium dísztermébe.

Köszöntőt mond: Barsi Éva, az Eötvös József Gimnázium igazgatója.

A kiállítást megnyitja: Lévai Ádám képgrafikus.

Közreműködik: Menyhárt Margaréta 13. B és Stock Martin 12. B osztályos diák, zongorán kísér: Schmidt Mónika tanárnő.

2013. szeptember 30., hétfő - Eötvös-szivárvány

Eötvös József születésének 200. évfordulója tiszteletére
a tatai Eötvös József Gimnázium dísztermében 2013. szeptember 30-án 14.30 órakor
Gergely András egyetemi tanár, a MTA doktora

Eötvös József és a XIX. század uralkodó eszméi
címmel tart előadást.

Közreműködik: Nagy Júlia 12.E és Takács Tibor 13.F osztályos diák.

A programot Tata Város Oktatási Alapja támogatja.

 

 

2013. szeptember 24., kedd - CTRL UR FUTURE

CTRL UR FUTURE - Sikeres informatikai vezetők a jövő tehetségeiért

Időpont: 2013. szeptember 24., kedd 12 óra

Helyszín: Eötvös József Gimnázium, díszterem

 

Szabadidő másképp - gimnáziumunk diákjainak német nyelvterületen szerzett tapasztalatairól

Mindig nagy örömmel fogadja az ember, hogy az individualistának kikiáltott jelenünkben oly sok fiatal keresi a közösségi élményeket. Nem volt ez másként azon eötvösös diákok esetében sem, akik idén másodízben vettek részt nagy számban az Ökumenischer Jugenddienst (ÖJD), a Berlin-Brandenburg-Sziléz-Lausitz Evangélikus Egyháza ifjúsági szervezete által megrendezett építőtáborokban.

 

Tovább

Tanévnyitó 2013/2014. - Képekben

2013. június 12., szerda - „Nyüzsgő seregek, virágzó növények"

Szeretettel meghívjuk a „Nyüzsgő seregek, virágzó növények – a tatai Öreg-tó és környékének komplex vizsgálata” elnevezésű programunk projektzáró rendezvényére, amelyet 2013. június 12-én, szerdán 17 órakor tartunk a gimnázium dísztermében.

Részletek

A projektet a Nemzeti Tehetség Program támogatta.

Az európai eszmeiség szolgálatában - eötvösös és humboldtos diákok első találkozása

Magyarország sok német diák szemében egy távoli ország, amellyel legfeljebb csak néha találkoznak a híradásokban. Ezért van nagy jelentősége olyan diákcsere-kapcsolatoknak, mint amilyen az idei évben Csábiné Gazdag Elvira tanárnő és Christoph Zänglein, a schweinfurti Alexander von Humboldt Gimnázium iskolaigazgatójának a kezdeményezésére valósult meg. A tatai Eötvös József Gimnázium számára nem ismeretlen műfaj a külkapcsolatok ápolása, hiszen évek óta tart fent partnerkapcsolatot Európa-szerte külföldi oktatási intézményekkel. A német diákcsere-kapcsolat is hosszú hagyománnyal rendelkezik az intézményben, évekig a szász-anhalti Magdeburggal ápoltak az eötvösösök baráti kapcsolatokat.

Tovább

2013. június 6., csütörtök - Diák –Toll

A tatai Eötvös József Gimnázium Diák-Toll csapata 2013. június 6-án, csütörtökön 14.30 órától évzáró összejövetelre gyűlik össze a gimnázium 22-es termében. Megemlékezünk Weöres Sándor születésének 100. évfordulójáról.

Hozd magaddal a legkedvesebb Weöres Sándor-versedet is! Szeretettel várunk!

2013. június 3., hétfő - Évzárás kreatívan

A Kreatív workshop szeretettel várja az érdeklődőket második eötvösös fotókiállítására.

Az idei tanév nem csak a tanórákon elért sikerekről szólt. Ez főleg igaz azokra a hölgyekre és urakra, akik az idén alakult Kreatív workshop keretein belül a fotózás rejtelmeinek megismerésére adták a fejüket. Ebben a tanévben rengeteg kimagasló és művészi alkotás készült, ami jó alapot nyújthat a jövő tanévben is folytatódó munkához.

Tovább

2013. május 30., csütörtök - Határokon átívelő

A szlovák és magyar diákok határokon átívelő sikeres eTwinning együttműködése a végéhez ért.

Az idei év május vége a szlovák – magyar „Nemzeti parkok” eTwinnig-projekt végleges lezárását hozta. A nemzetiségi kéttannyelvű 12.B osztály volt a projekt résztvevője, egy együttműködésé, amely másfél évvel ezelőtt Csábiné Gazdag Elvira és Daniel Kostka vezetésével egy internetes projekttel kezdődött. Ezen projekt keretein belül a diákok megismerkedtek a szlovákiai és a magyarországi nemzeti

2890 Tata
Tanoda tér 5.
   Tel: 34/587-560
   Fax: 34/487-844
eotvos@eotvos-tata.sulinet.hu

Öveges-labor levél

Iskolai eseménynaptár

Galéria

Versenyeredmények

 

   

Felelős szerkesztő: Barsi Éva igazgató             Szerkesztő: Major-Rochlitz Ágnes