Stockholm Junior Water Prize 2014  

Idén iskolánk diákjai képviselték Magyarországot a Nemzetközi Ifjúsági Vízdíj döntő versenyén Stockholmban. A csapat tagjai Li Claudia, Mayer Lívia és Sebestyén Nikolett voltak.

Másodszor rendezte meg a rangos nemzetközi verseny helyi válogatóját Magyarország a GWP Hungary szervezésében. Az Eötvös csapata a hazai megmérettetésen tavaly a 2. (Biró Bettina, Kovács Lívia és Zámbó Hajnalka), idén pedig az 1. helyen végzett, ami alapján jogot nyert a világdöntőn való részvételre.

A World Water Week keretében (3300 résztvevő, 145 országból) a svéd fővárosban rendezett versenyen 29 ország (Dél –Afrikától Oroszországig, Chilétől Japánig…) 61 diákja vett részt. A tatai csapat Our water is our future című munkájának középpontjában az ivóvízfogyasztási szokások álltak, különös tekintettel a csapvíz kontra ásványvíz témájára.

A pályázat tartalmazott vizsgálatokat a tatai ivóvíz kémiai összetételéről és a víztisztítók használatáról, illetve hasznosságáról is. Diákjaink egy saját összeállítású online kérdőív segítségével összehasonlító elemzést végeztek, melybe hét európai ország (Magyarország, Németország, Hollandia, Olaszország, Spanyolország, Törökország és Litvánia) egy-egy középiskolájának több mint 550 fiatalját vonták be.

A világdöntőn hét fős nemzetközi zsűri előtt angolul kellett megvédeni a dolgozatot háromszor 15 percben, melyhez posztert is kellett készíteni.

A GWP hazai elnöke, dr. Gayer József szerint is nagyszerűen szerepeltek az Eötvös-diákok, méltóan képviselve hazánkat. Az idei győztesnek, egy kanadai diáklánynak járó díjat Viktória svéd koronahercegnő adta át ünnepélyes keretek között.

A verseny mellett volt alkalom a város és természetesen a többi diák megismerésére is, hiszen a résztvevőket a hotelben vegyes nemzetiségű szobákban helyezték el. A szervezők ezzel is segítették, hogy életre szóló barátságok szövődjenek.

A versenyzők számára feledhetetlen élményt jelentett az is, hogy az utolsó este részt vehettek a Királyi Banketten, ahol a király adta át a Világ Víz Díjat John Briscoe-nak, a Harvard Egyetem professzorának.

 

Felkészítő tanárok: Lukácsné Zubor Zsuzsanna, Szeidemann Ákos

2890 Tata
Tanoda tér 5.
   Tel: 34/587-560
   Fax: 34/487-844
eotvos@eotvos-tata.sulinet.hu

 

Iskolai eseménynaptár

Galéria

Versenyeredmények

 

   

Felelős szerkesztő: Barsi Éva igazgató             Szerkesztő: Major-Rochlitz Ágnes